Friday, January 6, 2012

Caldo Verde - "Kale Soup"

Caldo Verde with Chouriço
Now RECIPE in English, Spanish and Japanese

 

Caldo Verde is a very tasty and popular soup a favorite for the cold weather. Originated from Minho in northern Portugal it is nowadays a national favorite that has spread all over the country and abroad.

It´s basic ingredients are potatoes, onions and kale, flavored with a very good Olive oil and accompanied by slices of chouriço.

The picture shows a fancy center piece that I like to use, however, feel free to add just a few slices of chouriço at the botom of the bowl and serve this very tasty and easy to prepare soup.


English 

Ingredients :

1,5 L         water, approx.
500g         potatoes
1               onion
300g         Kale, leaves
3 TBSP    olive oil
16 to 24   slices of “Chouriço” (Portuguese Cured Sausage Style)
Salt and Pepper to taste
Preparation:
 
  1. Bring to a boil a big pan of salted water, peeled potatoes cut in quarters, and the onion also cut in quarters.
  2. When cooked, blend the vegetables with a mixer and return to the pan. Reserve
  3. Meanwhile prepare the kale leaves: wash the leaves very well, roll them together very tightly, and chop them very thinly.
  4. Put the shredded kale in a big bowl with cold water and wash it very well 2 or 3 times in order to get ride of the bitterness. Drain all the water.
  5. Bring the vegetable mixture back to a boil and then add the chopped kale. If the soup is too thick add more water.
  6. Boil the kale for 3 minutes with the pan uncovered.
  7. Put some “chouriço” slices on the bottom of the serving bowls, and pour the soup on top.
Decoration (Optional):
  1. At the same time that the vegetables are cooking, in a separate pan boil the 2 whole potatoes unpeeled and previously washed.
  2. When cooked and still firm, drain the water and let the potatoes cool.
  3. When cold, cut 4 cylinders out of each potato.
  4. Fry them in very hot oil.
  5. Put this cylinders standing upright in the recipient for serving the soup, and place the “chouriço” on the top of each cylinder in a fan shape (Make a cut on the potatoes to hold the “chouriço” in place.
  6. Pour the soup around the decoration and serve
Optional Center Piece
Español        
Ingredientes:
1,5 L                 agua, aproximadamente
500g                 patatas
1                      cebolla
300g                 hoja de col verde
3TBS                aceite
16 a 24             lonchas de chorizo, cortado fino
Sal y pimienta a gusto
Opcional para decoración:
2  patatas enteras cocidas
Aceite para freír

Preparación:
  1. Poner al fuego una olla con agua y sal con las patatas peladas y cortadas en cuartos y la cebolla, también cortada. Cuando ya cocidas reducir las patatas y la cebolla a puré. Guardar.
  2. Mientras tanto, preparar las hojas de col de la siguiente manera: enrollar las hojas unas con otras bien apretadas, sujetar con una mano y con la otra cortar en tiras muy finas; colocar la col cortada en un recipiente con agua fría y lavarla bien 2 o 3 veces con agua para quitarle el sabor amargo.
  3. Calentar la mezcla del puré y cuando este hirviendo añadir la col bien lavada y escurrida. Añadir mas agua si fuese necesario, en caso de que la sopa esté muy espesa. Dejar hervir 3 minutos con la olla sin tapar para que la col se quede verde y apagar el fuego.
  4. Servir en tazones con la decoración - opcional – o solo con las lonchas de chorizo.
Decoración (Opcional):

1.       Al mismo tiempo que se cuecen las patatas para el puré de la sopa, cocer en un recipiente aparte dos patatas, previamente lavadas, enteras y con piel. Cuando estén cocidas pero aún firmes, sin estar deshechas, escurrir el agua y dejar que las patatas se enfríen.
2.       Cuando estén frías, utilizar un cortador redondo y hacer 4 cilindros de cada patata.
3.       Calentar el aceite y freír los cilindros.
4.       Colocar estos cilindros en el recipiente donde va a ser servida la sopa con el chorizo en la parte superior en forma de abanico.
5.       Servir la sopa alrededor de la decoración.




カルド・ヴェルデ ~緑のスープ~
<材料>
                            約 1,5 ㍑ (7,5カップ)
ジャガイモ                    500g
にんじん(中)                1本
キャベツの葉                        300g
オリーブオイル                1,5 ㎗        (3/4 カップ)
薄く輪切りにしたサラミ(ショウリッソ)    16~24枚
                            適宜
<飾り用>
丸ごとゆでたジャガイモ             2個
揚げ物用油                       適宜
 <作り方>
1.        鍋に塩を加えた水を入れる。その中に皮をむいて四つ切にしたジャガイ   モと同じく切ったにんじんを入れて火にかける。火が通ったらゆでたジャガイモとにんじんをつぶしてピュレにする。ピュレはとっておく。
2.        その間にキャベツの下ごしらえをする。一枚ずつぴったりと重ねて丸め、一方の手でしっかりと押さえて細い千切りにする。切ったキャベツを冷水にはなして、2,3回水を変えながらよく洗う(アクを取り除くため)。
3.        1の鍋を再び火にかけ、沸騰したら水を切ったキャベツを加える。スープがもったりとしすぎていたら水を加える。キャベツがきれいな緑になるようふたをしないで3分間煮込み、火を止める。
4.        器によそい、サラミを浮かせる。好みに応じて飾りをつけてもいい。
<飾りつけ>
1.              ピュレ用のジャガイモをゆでている間によく洗ったジャガイモを皮つきで丸ごと別鍋でゆでる。少し固さが残るぐらいまでゆであがったら、形が崩れないように気をつけながら流水で洗ってそのまま冷ます。
2.              冷めたら、丸ごとゆでたジャガイモを使い、4つの筒状のジャガイモを切り取る。
3.        2で切ったジャガイモをからりと揚げる。
4.        盛り皿にジャガイモとサラミを扇状に飾る。
5.        飾りの上からそっとスープを注ぎいれる。

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